V Kapušanoch postihnutých minuloročnou povodňou čistia korytá potokov

17.03.2005 Celý región

Korytá troch potokov v intraviláne obce Kapušany pri Prešove sa v súčasnosti intenzívne čistia. Obec v minuloročnom júni postihla povodeň, keď výdatné zrážky...
Korytá troch potokov v intraviláne obce Kapušany pri Prešove sa v súčasnosti intenzívne čistia. Obec v minuloročnom júni postihla povodeň, keď výdatné zrážky spôsobili vyliatie všetkých troch potokov a voda na majetku obce a Kapušančanov spôsobila škody za asi 10 miliónov Sk.

Aj keď v obci a na okolitých svahoch už niet súvislej snehovej prikrývky a aj silné slnečné lúče 15. marca z nej poriadne ukrajovali, vzdialené Slanské vrhy so záľahou snehu sú nemým varovaním. Príde z nich podobná prívalová vlna ako koncom júna 2004? Väčšina občanov neverí v zopakovanie sa \"veľkej vody\". Nezdá sa to ani starostovi obce Ladislavovi Kokoškovi. Každopádne sa však dohodol s Povodím Bodrogu a Bodvy a má už vyše mesiaca od nich v obci pilčíka a jedného pracovníka. Postupne od kríkov a stromov čistia korytá potokov. \"Už za nimi vidno kus práce a pokiaľ nevyčistia všetky toky, tak dovtedy z našej obce neodídu, \" konštatoval.
Pilčíka aj s pomocníkom a so skupinou asi piatich chlapov, ktorí im pomáhajú prostredníctvom drobných obecných služieb, sme našli okolo obeda mocovať sa s bezmála meter hrubými kmeňmi vŕby v toku potoka Kapanoš. Koordinátora všetkých prác Františka Gazdačka postup prác uspokojuje. Vysvetľuje, že do obecných služieb sa im zapája približne 35 ľudí. Medzi nimi je aj Ján Hudák, ktorému minuloročné rozvodnené toky tak namočili dom postavený z nepálených tehál a hliny, že sa rozpadol. Presťahoval sa do maringotky na kolesách a v nej aj s manželkou, synom, svokrom a švagrom prežil celú zimu. \"Nebolo to najhoršie, kúrili sme deň - noc, \" stroho povedal. Prednedávnom ho potešil finančný dar zo zbierok košického arcibiskupstva. Nebol prvý, čo sa mu za to nešťastie ušiel.
Povodeň v Kapušanoch postihla dovedna vyše 80 rodinných domov a išlo o jednu z najkritickejších povodňových situácií v celom kraji. V tom najviac dotknutom mieste povodňou má svoj dom Juraj Dral. Nevidí sa mu, že sa v obci čistia malé potôčiky, a hlavný tok Sekčova zostáva nepovšimnutý, pritom je podľa neho strašne zanesený.
Kapušiansky starosta je s odstraňovaním škôd po povodni i s úhradami za záchranné a likvidačné práce od štátu spokojný. Musí sa však podľa neho vylepšiť dorozumievací systém v takýchto kritických hodinách. V noci, keď sa na Kapušany valila najväčšia voda, nikto mu nedal vedieť, pritom - ako povedal - dosť je orgánov a inštitúcií, ktoré majú za povinnosť monitorovať situáciu. Jediný, kto ho ako tak varoval, bol starosta susednej obce Pušovce. \"Vraj, kolega, priprav sa, ja tu mám takú veľkú vodu, že ju máš o pár hodín aj ty vo svojej obci, \" spomenul si Kokoška na jediné oficiálne varovanie.
(jj)
 

Vyberte región

mark